Koulun historiaa

 

Vuonna 1881 Matti Aukusti Hautanen (synt. 25.5.1851 Saarijärvellä) meni naimisiin Lapuan silloisen mahtimiehen Fredrik Wilhelm Lagerstedtin vanhimman tyttären Elisabethin (synt. 27.11.1859) kanssa.

Vuosisadan lopulla he rakennuttivat Lapuan Leskelän tilan maille komean kauppatalon kaikkine tarpeellisine lisärakennuksineen: kaupan varastot, viljavarastot, puuliiterin, kaksi isoa vajaa, tallin kahdeksalle hevoselle, sikalan, lantalan, kolme heinävajaa, riihen, ison olkivajan, rantasaunan sekä navettarakennuksen vesikeittiöineen ja mankelihuoneineen. Kauppataloon he ovat muuttaneet piikoineen ja renkeineen vuonna 1897.

Ulkonäöltään Hautasen vanha kauppakiinteistö on tyylien sekamelska. Pääasiassa rakennus edustaa uusrenessanssia, jota on nähtävissä erityisesti talon laudoituksessa. Uusgotiikasta kielivät terävät kulmamuodot. Jugendin vaikutteita on pyöreiden koristeiden muodossa.

Talon eteläpäässä Hautaset harjoittivat hyvin tuottavaa maantuotekauppaa, puutavaraliikettä sekä jonkin verran myös tukkukauppaa.

Hautasen talossa oli myös vilkasta seurapiiritoimintaa. Kun Helsingistä tuotiin 1900-luvun alussa vieraita Lapuan suuntaan, yöpyivät arvovieraat lähes aina Elisabeth ”Liisi” Hautasen hoivissa.

Kauppias Hautasen kuoltua 16.6.1917 liiketoiminta hiljeni ja talo jäi rouva Hautasen haltuun. Tuon ajan jälkeen rouva otti vuokralaisia täysihoitoon sekä kauppiaskartanoon että kartanon lounaispuolella sijaitsevaan omistamaansa Leskelän tilan päärakennukseen. Täysihoidosta on päässyt nauttimaan erittäin korkea-arvoisia vieraita: mm. presidentit Ståhlberg, Svinhufvud ja Kallio. Hautaset, varsinkin emäntä, olivat paljon mukana yhteiskunnallisissa asioissa. Rouva Hautanen perusti Lapualle naisasiayhdistyksen ja emäntäkoulun. Elisabeth Hautanen kuoli 22.4.1937.

Kauppiasparin poismenon jälkeen rakennus on ollut kunnan, Lotta Svärd -järjestön, ja naisyhdistyksen ja jälleen kunnan omistuksessa. Lottien ajasta talolle on jäänyt kaunis lempinimi: ’Lottahovi’.

Aikojen kuluessa Hautasessa on asunut monia eri ihmisiä vuokralla ja rakennuksessa on toiminut mm. kansalaisopiston taide- ja kutomapiirejä sekä kauppaoppilaitos.

1980-luvulla rapistunutta rakennusta uhkasi jopa purkutuomio. Kuitenkin vuonna 1997, kun Hautasen perheen muutosta rakennukseen tuli kuluneeksi 100 vuotta, kunnosti Lapuan kaupunki talon pääkäyttötarkoitukseltaan harjaantumiskoulun tiloiksi.

Vuonna 2004 Hautasen koulu valittiin Ilkka-lehden lukijaäänestyksessä Etelä-Pohjanmaan kolmanneksi kauneimmaksi rakennukseksi.

Hautasen kauppatalolla on ainutlaatuinen, arvokas ja korvaamaton paikka Lapuan rakennushistoriassa ja erityisesti myös tapahtumarikkaassa henkilöhistoriassa.

( jutussa joitakin otteita Miia Lenkkeriltä Ilkka-lehdestä 3.8.2004 )